PROJEKAT

Dizajn objekta Residence Puškinova uslovljen je njegovom pozicijom na jugozapadno orijentisanoj padini i pogledom ka širokoj uvali i parku Košutnjak, lociranom u tradicionalnoj i tihoj rezidencijalnoj četvrti.

Zgrada se spušta kaskadno i uranja svoj gabarit u raskošno zelenilo i do pedeset godina starih stabala, tako karakterističnih za Senjak. Osnovni oblik zgrade oslanja se na tipologiju i karakter ostalih kuća u Puškinovoj ulici i prirodno se uklapa u tradicionalni izgled ovog dela grada. Nagibljeni krov obložen kortenom evocira izgled krovova susednih objekata autentičnih arhitektonskih vrednosti, građenih u ranijim epohama. Senjačka arhitektura je uvek bila inspirisana vrhunskom estetikom istorijske moderne – kako one predratne, još očuvane u obliku brižljivo negovanih fasada privatnih kuća, tako i autentične jugoslovenske „mid-century modern“ arhitekture, prepoznate u celom svetu.

Jedinstveni ulaz u zgradu inspirisan je drvoredom same ulice. Stubovi od tretiranog čelika podržavaju vijugaste betonske ploče, koje, zahvaljujući upotrebi kortena, poprimaju oblik grana drveća. Time se u ulaz objekta propušta svetlo kroz nepravilne oblike i za posetioce stvara efekat dobrodošlice. U hodnicima je postignuta dalja enterijerska posebnost spajanjem različitih prirodnih materijala: italijanskog kamena, zidova od natur betona i netretiranih drvenih oplata. Vrata od punog hrasta i čelična žičana konstrukcija oko stepenica, nalik na diskretnu prozirnu mrežu, prepoznatljivi su elementi estetike Stanislava Fiale u njegovim nagrađivanim objektima u Evropi.

Igra svetlosti nastavlja se i unutar stanova i prisutna je u skoro svakom detalju ovog objekta. Prostori su u najvećoj mogućoj meri oslobođeni barijera, stubova i prepreka koje zaklanjaju vidik, dok panoramska staklena fasada stanovima daje osećaj jedinstva i povezanosti sa okolinom, infinity efekat čini kao da su sve sobe uronjene u prirodu i pejzaž koji okružuje Residence Puškinova. Ograde su prozračne i izrađene bez krutih nosača, dok pokretne tende u različitim nijansama zelene boje kao i stakleni zidovi kupatila i drugih unutrašnjih pregrada, omogućavaju maksimalan prodor dnevne svetlosti u stanove i čine ih ugodnim, svetlom okupanim prostorom za život.

Betonski zidovi nepravilnih oblika, oplemenjeni originalnim otiscima drvene građe koji se nalaze sa strane, svakom stanu pružaju potpunu privatnost, ali i autentičnost: drvena ploča je uvek otisnuta samo jednom, ostavljajući originalni trag godova i linija drveta koje postoje samo tu, neponovljiv poput otiska prsta.

Struktura apartmana je različita, ali je svaki unutar sebe besprekorno konzistentan po proporcijama glavnih funkcija stanovanja, poput dnevnog boravka, spavaćih soba, kuhinja i kupatila. Svaka jedinica ima više nego dovoljno elemenata za odlaganje, diskretno postavljenih plakara, koji podsećaju na zidove ispred stvarnih zidova. Unutar stanova korišćeni su prirodni materijali, poput punog drveta i italijanskog mermera najvišeg kvaliteta. Podovi su od hrasta, kupatila su obložena italijanskim kamenom, dok su sanitarije, oprema kuhinje, klizna vrata, walk in closets nenametljivog vrhunskog kvaliteta.

Objekat koristi geotermalne izvore za potrebe grejanja i hlađenja. Svi stanovi su opremljeni sistemima za podno grejanje, kao i sistemom za plafonsko hlađenje. Stanovi izlaze na terase celom širinom zgrade, podna obloga je od prirodnog drveta, nalik na brodski pod, a na najvišoj etaži postoji i duboka bašta koja okružuje celokupnu površinu stana. Stanovi na najnižoj etaži imaju sopstvene negovane bašte, koje stvaraju izdašni prostor sa tepihom trave i brižljivo izabranim rastinjem koje održava sistem za automatsko navodnjavanje. O travnjacima i baštama u i oko objekta brinu profesionalni baštovani.

Stanarima Residence Puškinova unutar objekta na raspolaganju je savremeno opremljena privatna teretana, namenjena isključivo njima, a svi stanovi poseduju i po dva pokrivena parking mesta, individualne ostave sa prostorom za domaćinstvo i za odlaganje.